KALP HASTALIĞINA YOL AÇABİLİYOR

Asit baskılayıcı ilaçlar kalp hastalığına yol açabiliyor

PPI (proton pompası inhibitörü) içeren ve mide koruyucu olarak kullanılan ilaçlar günümüzde en çok kullanılan ilaçlar arasında 3. sırada. ABD de yıllık 13 milyar dolarlık bir tüketim olduğu ve her 14 Amerikalıdan birinin bu ilaçları kullandığı belirtiliyor.

PPI grubu ilaçlar gastrit, ülser ve reflü tedavisinde çoğu kez reçeteye gerek duyulmaksızın kullanılan ilaçlar. ABD Houston şehrindeki Methodist Hastanesi DeBakey Kalp ve Damar Hastalıkları merkezi yöneticisi Dr. Cooke başkanlığındaki araştırma ekibinin yaptığı ve Circulation adlı dergide yayınlanan çalışma bu ilaçların özellikle bilinen kalp hastalığı olan kişilerde kalp krizi riskini artırdığını ortaya koyuyor.

Ağızdan alındıktan sonra midede aktifleşen ilaç midenin asit salgılmasını engelliyor. Bu etki bir takım enzim reaksiyonlarını tetikleyerek ADMA (asimetrik dimetilarginin) seviyesinin artmasına yol açıyor. ADMA ise başka bir kimyasal mesajcı olan NO (nitrik oksit) oluşumuna engel oluyor. NO damar duvarında üretilen ve damar duvarının rahatlamasını sağlayarak damarları koruyan bir madde. Uzun süreli PPI kullanımı nitrik oksit oluşumunu engelleyerek bu koruyucu etkiyi azaltıyor ve damarların gevşemesini %30 azaltarak kalp hastalığı ve bilinen kalp hastalığı olan kişilerde de kalp krizi riskini artırabiliyor.

Arşatırmacılar daha geniş çalışmalarla tehlike düzeyinin daha net saptanması gerektiğini belirtiyorlar.