DİYABET REFLÜYÜ NASIL ETKİLER?
Diyabet Reflüyü Nasıl Etkiler?
Diyabet (şeker hastalığı) söz konusu olduğunda akla ilk gelen yandaş hastalıklar genelde böbrek hastalıkları, görme bozuklukları ve damar hastalıkları olur.
Ancak özellikle de iyi kontrol altında tutulmamış bir tip 2 şeker hastalığının sindirim sistemi de dahil olmak üzere vücudumuzun diğer kısımlarını da etkileyebileceğini ve şeker hastalığı ile ne kadar uzun yaşarsanız bu tür sorunlarla karşılaşma olasılığının o kadar artacağını bilmemiz gerekli.
Aslında yapılan bazı çalışmalar diyabet kliniklerine başvuran hastaların yaklaşık % 75 inde önemli gastrointestinal ( mide barsak sistemi ile ilgili ) sorunlar rapor edildiğini bildiriyor.
Diyabetik Nöropati Mide Yanması ve Diğer Sorunlara Nasıl Yol Açar?
Pensilvanya Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji A.B.D. dan Prof.Dr. James.C. Reynolds ister tip 1 ister tip 2 olsun sindirim sistemi dahil vücudumuzdaki tüm organların şeker hastalığından etkilenebileceğini belirtiyor.Reynolds sindirim sorunlarının obezite gibi ilk etapta diyabete de neden olan sorunlardan kaynaklanabileceğini ancak hiperglisemi (kanda yüksek şeker değeri) gibi şeker hastalığının komplikasyonu olan durumlarında da doğrudan sindirim sistemi hastalıklarına yol açabileceğini söylüyor.
Peki yüksek kan şekeri bunlara nasıl yol açıyor ? Yüksek seyreden kan şekeri özellikle de uzun süre bu şekilde devam ederse nöropati (sinir hasarı) ye yol açıyor. Bu durum ise nasıl ayaklarda, bacaklarda, parmaklarda his kaybı, uyuşma, üşüme gibi sorunlar yapabiliyorsa aynı şekilde sindirim siteminin işlevini sağlayan sinirlerde hasara yol açarak kabızlık, yutma güçlüğü gibi sorunlara yol açabilir.Aynı mekanizma ile midenin boşalımını sağlayan sinirler zarar gördüğünde gastroparesis (mide boşalım zorluğu) oluşabilir. Gatroparesis geliştiğinde mide boşalması daha zor ve geç olacağından mide içi basınç yüksek kalır ve bu reflü oluşumunu; hele mide kapağında da yetmezlik yada mide fıtığı gibi yapısal bir sorun varsa, çok kolay hale getirir.Bu reflü süreci eğer yemek borusu hareketi de şeker hastalığı nedeni le azaldı yada zayıfladı ise yemek borusunda oluşacak reflü hasarını artırır ve yemek borusunda Barrett ösofagus olarak adlandırılan kanser öncülü hasarın oluşumunu kolaylaştırır.