SPORA BAĞLI REFLÜDE NE YAPMALIYIZ?
Spora Bağlı Reflü'de
Ne Yapmalıyız?
Spor reflüye yol açtığında spordan vazgeçmek elbette doğru değil. Hangi sporu ve ne zaman yapacağımızı düzenlemeliyiz.
Ağırlık kaldırmak , ip atlamak, yüksek atlama gibi yoğun güç kullanımı gerektiren sporlar sıklıkla reflüye yol açabilir.Bunun dışında evde formda kalmak için yapılan hareketlerden mekik çekmek özelliklede tok karna yapılırsa çok ciddi reflü ataklarına yol açabilir.
Genel olarak her türlü sporu çok tokken yapmamak sağlık açısından daha doğrudur ,hele reflü söz konusu olduğunda en doğrusu olacaktır.Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması anlamına gelen reflü temelde çoğu kez mekanik bir sorundan yani mide yada karın içi basıncın yemek borusu ve mide arasındaki mide kapak mekanizmasının basıncından fazla olması nedeni ile oluşur.Reflü hastalarının yaklaşık yarısında mide fıtığı vardır. Mide fıtığı mide kapak mekanizmasının bir parçası olan diyafragmanın açılmış olması anlamına gelir ki bu ; yalnızca mide içeriğinin değil aynı zamanda midenin bir kısmınında diyaframdaki açıklıktan göğüs içine doğru çıkmasına kaçmasına neden olabilir.
Böyle bir durumda karın içi basıncı azaltmak spor sırasında yaşanan reflü sorununda da belirgin iyileşmeye yol açabilir.Neurogastroenterology and Motility dergisinin Aralık 2016 sayısında yayınlanan bir çalışmada 15295 obez ve özellikle karın çevresinde yağ birikimi olan v reflü şikayeti olan kişilerde vücut kitle endekslerini 2 puandan fazla azaltan yada bel çevrelerini 5 cm yada daha fazla küçültenlerde reflü yakınmalarında belirgin iyileşme saptandığı bildirildi.
Aynı mekanizma ile gebe kadınların yaklaşık yarısı da özellikle gebeliğin son dönemlerinde karın içi basıncının çok artması ile reflü yakınmaları yaşıyorlar.Ancak bu spor hiç yapmamaları anlamına gelmiyor aksine kadın doğum uzmanlarınca teşvik ediliyor.
Spor sırasında reflü yaşamamak için nelere dikkat etmeliyiz ?
Spordan önce yemeyi yeniden düşünelim
Boş mide ile reflü yaşama olasılığı çok düşüktür.Hem mide basıncı azdır hem de yukarı kaçacak tükrük ve mide özsuyu dışında içerik yoktur.Eğer aç karna spor yapamıyorsanız hafif bir yemekten sonra en az 2 saat aralık bırakmalıyız.Bu süre mide boşalımı için genelde yeterlidir.
Ne yediğimize dikkat edelim
Mide boşalım süresi yediklerimize göre değişiklik gösterir.Özellik le spor öncesi boşalımı yavaşlatan yağlı ,kızartılmış yada yüksek protein içerikli gıdalardan kaçınalım.Bunların yerine kompleks karbonhidratları seçersek hem şekerin bir anda yükselmemesini sağlarız hem de mide boşalımı daha hızlı olacaktır.
Yatay posizyonda spordan kaçınalım
Özelliklede mide kapağında açıklık olan kişilerde yatay pozisyon da olmak yer çekimi etkisini ortadan kaldıracağından mide içeriğinin yukarı kaçması artacaktır. Ayakta yada oturarak yapılan egzersizleri seçmeliyiz.
Sıvıları pipetle içmeyelim
Sıvıları pipetle içtiğimizde farkında olmadan hava yutuyoruz.Bu da mide içi basıncımızın artmasına ve geğirmeye yol açacaktır.Geğirme sırasında reflü atağı çok sık olacaktır.Pipetten kaçınalım.
Çok sıkı giysi kullanmayalım
Özelliklede bel bölgesini sıkan dar giysiler , dar kemer kullanımı karın içi basıncı artıracağından reflüyü kolaylaştırır.Reflü hastası olan kişiler buna her zaman dikkat etmeli.Özellikle spor yaparken rahat giysileri seçmeliyiz.