Kanser Riskini Arttırıyor

Uzun süreli ilaç kullanımı reflü hastalarında kanser riskini artırıyor

Archives of Surgery dergisinde yayımlanan bir çalışma uzun süreli ilaç kullanan reflü hastalarında kanser oluşma riskinin arttığını gösteriyor.

Pitt Üniversitesi (Pittsburg, ABD) Kardiyotorasik cerrahi ve yemek borusu araştırma ve tedavi merkezi yöneticisi Prof. Dr. Blair A. Jobe, ileri dercede yakınmaları olan reflü hastalarını Barrett yönünden gastroskopi yapılarak araştırıldığını ancak yakınması az olan yada ilaç kullandığı için yakınma bildirmeyen hastalara gastroskopi yapılmadığından Barrett gelişiminin bilinmediğini ve ancak olay ilerleyip kanser gelişmesi ve tıkanma oluşması ile tanı konulabildiğini bildiriyor.

Yayımlanan çalışmada merkeze gastroskopi için başvuran 769 hasta incelenmiş.Hastalar herhangi bir nedenle gastroskopi için sevk edilenler,tipik yakınmaları olan reflü hastaları ve atipik reflü belirtileri (ses kısıklığı, gıcık öksürüğü takılma hissi vb.) olan hastalar olarak üç grupta incelenmiş. Çalışma sonucunda 122 hastada (% 15.9) Barrett ösofagus ve yemek borusu kanseri saptanmış.

Prof. Dr. Jobe ilaç kullanan ve yakınması olmayan hastalarda, ilaç kullanmasına rağmen yakınma bildiren hastalara göre yemek borusu kanserinin % 61 artmış olduğunu bildiriyor. Araştırma sonuçlarına göre uzun süreli ilaç kullanımı yakınmaları maskelediğinden, tanı konulmasını geciktiriyor ve erken dönemde saptandığında çeşitli yollarla tedavi edilebilen Barrett ösofagus ancak kanser geliştikten ve tıkanma başladığında tanı konulabiliyor. Uzun süreli ilaç kullanımı daha önceden bilinen kemik erimesi ve karaciğer işlevlerinde bozulma gibi yan etkilerin yanısıra kanser riskini de artırıyor.